Vi bygger ugn

IMG_6893.jpg

Ja, det är NU det händer. Dessa 250 block av egenhändigt slagna lertegel, gjorda av lera+sand+hampakärna. De har torkat under pressening under vintern. Nu blir det en UGN.

IMG_6907.jpg

Vi har gjort bruk på samma sätt som själva ugnen: lera+sand+hampakärnor, något lösar dock. Men funkar superbra. Det sitter med en gång och efter att ha lagt ut eldfast tegel i botten kör vi nu på med våra lertegel.

IMG_6934.jpg

när vi gör själva valven har vi ett stöd, som vi förflyttar efter hand.
spännande att se, att det blir få riktiga sprickor. Hampafliset motverkar det, det blir som ett bindemedel. Hampa? Det är industrihampa och just själva kärnan från hampaväxten är känd att den har enormt bra värmebevarande egenskaper, plus att den i princip inte brinner. Vi tror det blir toppenbra.

IMG_6997.jpg

Idag fick vi även upp taket. Känns bra, för obränd lera kan liksom smälta bort, om den är torr och det kommer mycket vatten, som ett ösregn. Men vår förhoppning är att ugnen i sig ska bli bränd och stabil under tiden vi använder den och eldar.

IMG_7001.jpg

Nu börjar vi se slutet på murningen, det är skorstenen kvar. vi har eldningskanal, brännkammare och nu skorsten på gång. Nu ska det torka. Rapport kommer vid bränning.

IMG_6942.jpg

Här är Ruriks ritningar, så kan du närmre se hur ugnen är uppbyggd. fortsättning följer.